Afvalreductie voor gezonde toekomst

Sinds de jaren ’70 gebruikt men op de aarde elk jaar meer hulpbronnen dan de aarde zelf kan produceren. Dat betekent dat we interen op onze reserves. Een schone wereld met schone lucht, schoon water en schone grond heeft direct met afval te maken. De manier hoe we met onze afvalberg omgaan, maar ook de manier van bouwen moet radicaal veranderen om een schone wereld achter te laten voor de volgende generatie. Niet alleen in de wijze hoe we dit afval opruimen, maar belangrijker nog, dat we afvalproductie voorkomen. Met het ontwerp van het project Afvalstoffendienst Den Bosch is veel aandacht besteed aan het realiseren van een energieneutraal, demontabel complex voor het recyclen van afval uit de hele regio. Het langgerekte gebouw is gelegen aan de noordelijke groene rand van Den Bosch, parallel aan de A59, geflankeerd door de provinciale weg naar Hedel en de spoorlijn Utrecht – Den Bosch.

Een andere uitdaging was het geven van een architectonische uitdrukking aan functies die normaal gesproken weinig esthetische aandacht krijgen. Door het enorme programma, de hoge duurzame en esthetische ambities van de opdrachtgever en de specifieke karakteristieken van de locatie samen te brengen in het architectonisch ontwerp is een sterk herkenningspunt gerealiseerd, waarin de ambities van de gemeente Den Bosch zich duidelijk presenteren.

Experimentele groengevel

Het volledige terrein en de onderling verschillend vormgegeven gebouwclusters zijn georganiseerd als een langgerekte dynamische machine, waarbij functie en duurzaamheid zijn verenigd in een opvallend object. Eén gebouwcluster is voorzien van een speciaal voor dit project ontwikkelde groengevels bestaande uit circa 20 plantensoorten. De planten zijn geselecteerd op zon en schaduw, groenblijvend of niet, snel of langzaam groeiend en bloeiend, afhankelijk van de oriëntatie. De gevels visualiseren de duurzaamheidsambities van de opdrachtgever en zorgen voor warmteregulatie, geluidsisolatie, opname van fijnstof en het stimuleren van de biodiversiteit.

Functionele en duurzame esthetiek.

Het stoere en robuust vormgegeven complex is van veraf zichtbaar vanaf de A59 door de 14m hoge facetgevel van de op- en overslaghal voor huisvuil. Vanaf de provinciale weg verbind de 600m lange, aardekleurige betonnen plint alle gebouwclusters op het langgerekte terrein. De clusters zijn afzonderlijk vormgegeven. De asymmetrisch gefacetteerde gevel van de op- en overslaghal komt voort uit de oriëntatie van de 4.000m2 PV-panelen op het dak en creëert vanuit de verschillende richtingen van en naar de stad een andere dynamiek.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Gemeente Den Bosch

Programma

Gemeentewerf, kantoren, stallingsgarage voor voertuigen, afvaloverslaghal, biomassacentrale, afvalbrengstation, wasstraat voor vuilnisauto's, windturbine

Team

  • Afvalstoffendienst Den Bosch - Gebruiker
  • Grontmij Nederland - Constructeur
  • BBN Adviseurs - Projectmanagement
  • BDA Geveladvies - Adviseur gevel
  • Bouwgroep Moonen - Bouwkundig aannemer
  • Immens Installatietechnieke - Installateur

Locatie

Titaniumlaan 1, 5221 CJ 's-Hertogenbosch

Status

Opgeleverd (2011)

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Zuidpoort, Delft ,
Afvalstoffendienst, Den Bosch
Zuiver Media, Rotterdam
Fruitpark Hotel, Ochten
AAARCHITECTEN | © 2020