Sculptuur in groene hart

De nieuwbouw van deze grote afvaloverslaghal ligt ingeklemd tussen de spoorlijn Geldermalsen-Tiel aan de noordzijde en de uitgestrekte ca.17 m hoge afvalstortplaats, Betuwelijn en A15 aan de zuidzijde. Vanwege de zichtbaarheid vanuit het natuurgebied de Lingestroom ten noorden van de spoorlijn, is het gebouw niet vormgegeven als een standaard rechthoekig bedrijfsgebouw, maar is het ontwerp van deze overslaghal benaderd als een landschappelijke opgave. Door het dak te vouwen wordt het dak onderdeel van de gevel en omgekeerd. Het markante gebouw vormt zo een interessante sculptuur in het groene, Betuwse landschap. Door deze benadering ontstaat er vanuit alle richtingen een ander silhouet.

Manoeuvreren in kolomvrije ruimte

Het gevouwen dak is opgebouwd uit lichte vakwerkliggers, die zonder tussenkomst van kolommen de ruimte overspannen. Zo ontstaat een enorme kolomvrije ruimte waarbinnen vrachtauto’s en bulldozers optimaal kunnen manoeuvreren. Tussen de 4,5 m hoge massieve, betonnen plint en de metalen gevouwen huid van het gebouw vindt natuurlijke ventilatie plaats. De schuine, betonnen plint vormt een functionele keermuur waartegen de containers kunnen worden gestald.

Opdrachtgever

  • Avri (Afvalverwijdering Rivierenland), Geldermalsen

Programma

Afvaloverslaghal en personeelsruimte.

Team

  • Sweco (voorheen Grontmij, Arnhem) - Ontwikkelaar
  • Voortman Steel Group - Bouwkundig aannemer

Locatie

Avri Geldermalsen

Status

Opgeleverd (2006)

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Collegezaal 3, AMC Amsterdam ,
Avri, Geldermalsen
Westerdijk Institute, Utrecht , ,
Energiecentrale, AMC Amsterdam ,
AAARCHITECTEN | © 2020