Stenen Eyeline versus groene Skyline

De opdracht voor deze studie in het Beatrixkwartier bestaat uit twee delen, PM400 het KPN Test & Releasegebouw en de nu nog braakliggende strook aan de Beatrixlaan. Het komende decennium verandert het Beatrixkwartier, gelegen in het Central Innovation District in een inspirerende hoogstedelijke omgeving waarin wonen, werken en ontmoeten centraal staat. De locatie wordt begrensd door de Beatrixlaan met de beeldbepalende randstadrail, de Prinses Marijkelaan en de Louise Henriëttestraat, grenzend aan de laagbouw van Bezuidenhout.
De typologie van dit integrale hoogstedelijke bebouwingsvoorstel, wat wij in opdracht voor RBRE Real Estate hebben ontwikkeld voegt zich in de opzet en materialisering naar de stedelijke laag en bouwblokkenstructuur van Centre Court, Prinsenhof en WTC, maar vormt tegelijkertijd een nieuwe duurzame toevoeging in de Eyeline en Skyline van Den Haag, zodat het in de Haagse Hoogbouwvisie omschreven gevarieerde straatbeeld ontstaat.

Stedelijke laag

De stedelijke laag vormt aan de Beatrixlaan een diepe overgangszone naar de aan deze zijde gelegen entrees van de bovengelegen woontorens, kantoren en corporate gardens. De arcade vormt een aangename overgang van de wandelpromenade naar de twee corporate gardens en entrees. De terugliggende plint voorkomt windhinder als gevolg van de hoge torens.
Op deze stedelijke laag, “het podium” zijn vijf torens geplaatst met een bouwhoogte van 50 en 70 meter, drie torens aan de Beatrixlaan en 2 torens exact in de tussenruimte van deze torens aan de Beatrixlaan, als ware zij uit een hoge stedelijke wand gesneden en opgeschoven naar het oosten. De rondlopende stedelijke laag is 6 bouwlagen hoog en sluit aan op de plint van Prinsenhof en WTC. In de plint bevinden zich naast commerciële functies aan de Beatrixlaan ook woon- werkwoningen en appartementen voor gezinnen aan de zijde van Bezuidenhout.

Corporate gardens

Het totale plan biedt ruimte aan ca. 700 woningen variërend in grootte tussen 50 en 100m2 in zowel het koop- als huursegment. Het plan voorziet in ca. 480 overdekte parkeerplaatsen, gebaseerd op de geldende parkeernormering. Gezien de nabijheid van goede OV-verbindingen met Den Haag Centraal is een meer specifieke op maat gesneden parkeereis voorstelbaar, zodat leegstand kan worden voorkomen. Een ca. 6 meter boven de omgeving opgetilde hof aan de binnenzijde van het bouwblok biedt een veilige en beschutte oase voor alle rondom de hof gelegen woningen, waarin groen een belangrijke rol speelt. Deze collectieve tuin biedt ruimte aan ontmoeten, sport, ‘urban gardening’, en rust en draagt bij aan de klimaatadaptatie van dit hoog stedelijke gebied.

Ode aan de stad
Wonen in de stad betekent uitkijken over het buitengewoon boeiende stedelijke landschap van Den Haag met in de achtergrond de zee. De transparantie en grote vensters met uitzicht op de stad kenmerken het plan. De gevels bestaan uit verticale begroeide schermen, die het licht filteren, opwarming verminderen, fijnstof reduceren en bijdragen aan de omzetting van CO2 in zuurstof. Een niet meer weg te denken noodzaak.

Lees verder

Opdrachtgever

Programma

700 woningen variërend in grootte van 50 -100 m² GO, commerciële ruimten, corporate gardens, parkeergarage en daktuin.

Team

  • RBRE Real Estate - Opdrachtgever

Locatie

Pr. Beatrixlaan 400 2595 BK Den Haag

Status

Studie

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Het Strijkijzer, Den Haag
Dorpsstraat, Bathmen
Pont Neuf, Purmerend
The Y, Den Haag
AAARCHITECTEN | © 2020