Stedelijke verankering

Dit initiatiefplan, ontwikkeld in opdracht van RBRE Real Estate is gelegen op de hoek van de Rijstraat en Bezuidenhoutseweg. Deze plek aan het Malieveld en naast het Centraal Station en het Koningin Julianaplein, vraagt om een nieuwe, hoogstedelijke impuls. Dit is vertaald in een markante toren die voorziet in slanke 170m hoge toren met een mix van functies. De vorm van de toren is ingegeven door de bouwhoogten van de rondom aanwezige beeldbepalende gebouwen. De ca. 20 meter hoge plint, met daarin een hotel, sluit aan op de individuele panden aan de Bezuidenhoutseweg. Aan de Rijnstraat grenst de toren aan de ‘lage vleugel’ van de Hoftoren. Vanaf deze hoogte versmalt het volume tot een slanke ca. 100 meter hoge toren, die ondanks zijn nabijheid de Hoftoren voldoende ruimte laat. Een ‘insnoering’ markeert de 90 meter lijn van de omliggende hoogbouw en de geplande nieuwbouw op het Koningin Julianaplein. De schuine beëindiging vormt de ‘bekroning’ van de ca. 170 meter hoge Belle Vue Tower.

Publieke plint

De onderste twee lagen vormen een stedelijke plint en verbinden het centrum op een natuurlijke wijze met het Koningin Julianaplein, Den Haag Centraal Station, Koekamp en Malieveld. In deze plint zijn commerciële functies, horeca, de entree en lobby van het hotel en de entrees van het woongebouw gesitueerd. De organische vorm van deze ruimte sluit aan op de landschappelijke opzet van het nieuw in te richten Koningin Julianaplein. Via een dakpatio in het bovenliggende hotel valt daglicht in de onderdoorgang.

Flexibele structuur

De structuur is flexibel opgezet, zodat ingespeeld kan worden op de marktomstandigheden en variatie in woninggrootte. In de onderste vijf lagen van de plint bevinden zich ca. 180 hotelkamers en alle overige ruimtes. Op deze plint zijn in de onderste lagen kleine appartementen (60-65 m2) voor zowel de huur- als koopmarkt gesitueerd. Bovenin de toren neemt de grootte van de appartementen toe naar respectievelijk 75-80 m2, 110 m2 en 150-300 m2 voor de exclusieve penthouses in de toplagen. In de huidige opzet telt de woontoren 320 appartementen. Onder de plint bevindt zich een parkeerkelder in vier lagen met in totaal 320 parkeerplaatsen, voor zowel het hotel als de woningen.

Grootstedelijke allure


Op een hoogte van 70 meter is ruimte gecreëerd voor publieke functies, zoals een zwembad, wellness- en fitnessruimten en een horecagelegenheid aansluitend aan een binnentuin en de beschutte daktuin. Vanaf deze hoogte bieden deze publieke functies een geweldig panorama over de stad en de zee in het westen. De publieke functies vormen een tweede maaiveld op hoogte. Het gebouw vormt een nieuwe landmark in de skyline van de stad Den Haag en maakt de desolate hoek tot een aantrekkelijk en herkenbaar statement.

Lees verder

Programma

Hotel met 180 kamers, restaurant en commerciële functies - 320 appartementen variërend in grootte van 65-300 m² - 320 ondergrondse parkeerplaatsen

Team

Locatie

Kon. Julianaplein 3 2595 AA Den Haag

Status

Initiatiefplan

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Van Boecopkade, Den Haag ,
Dorpsstraat, Bathmen
Woning, Winterberg
Ericahorst, Ede
AAARCHITECTEN | © 2020