Leesbare geschiedenis

De maalderij, gebouwd in 1937 en in 1955 uitgebreid en opgehoogd, is één van de weinige rijksmonumenten in Ede. Het complex stond al jaren leeg en was rijp voor sloop. Veel plannen voor herontwikkeling van het maalderijcomplex waren gestrand. Aan AAARCHITECTEN werd de vraag gesteld de mogelijkheden van het complex te onderzoeken. Aanvankelijk wilde de gemeente Ede de silotoren aftoppen en terugbrengen in de situatie van 1937. Wij hebben de huidige situatie weten te behouden, zodat de geschiedenis leesbaar blijft.
Ons voorstel voor het herbestemmen was gebaseerd op het behouden van het unieke karakter en het robuuste beeld. Om die reden bleek het herbestemmen van de maalderij tot een kantoorgebouw met een loftachtige sfeer programmatisch het best passend.

Daglicht versus uitzicht

Door een deel van de maalderij aan de achterzijde te slopen komt de molen vrij te staan. Een nieuwe glazen gevel op de plek van het gesloopte deel voorziet het interieur van zo veel mogelijk daglicht en biedt tegelijkertijd zicht op de molen. De nieuwe transparante gevel is voorzien van een stalen voile met horizontale persroosters, welke als zonwering en zeembalkon dienen. De ruimte tussen de molen en de nieuwe gevel vormt een plein en buitenterras voor de gebruikers van het complex.

Behoud van het robuuste beeld

Ook het concept van het interieur is gebaseerd op behoud. Door een slimme compartimentering van het bestaande pand kon de bestaande staalstructuur met houten balklagen worden behouden.

De verschillende bouwlagen zijn zowel ruimtelijk als functioneel met elkaar verbonden, door op specifieke plekken delen van vloeren weg te halen. Dit voorziet in daglichttoetreding in de lager gelegen bouwlagen. Hierdoor kon de vrij gesloten buitengevel van het robuuste metselwerk gebouw worden behouden. Waar het daglicht niet toereikend was, zijn door de kozijnen achter de huidige gevel te plaatsen, terughoudend vormgegeven gevelopeningen gemaakt als willekeurige gaten in de gevel. Op de tweede verdieping vormt een nieuw glazen volume de enige toevoeging op het dak van het deel uit 1937. Dit penthousekantoor sluit aan op een dakterras. Door gaten te zagen in de wanden van de silotoren en het plaatsen van een nieuwe stalen trap worden alle bouwlagen via de silo met elkaar verbonden.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Alvis Vastgoed B.V. Lunteren

Programma

Herbestemming Maalderij Concordia (rijksmonument) tot kantoorgebouw

Locatie

Telefoonweg 34 6712 GC Ede

Status

Opgeleverd (2010)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Stadskantoor De Doelen, Ede ,
Van Boecopkade, Den Haag ,
OKK, Amsterdam
LabS55, Den Haag
AAARCHITECTEN | © 2020