Uitbreiden in plaats van inbreiden

Het bestaande Yarden crematorium Daelwijck, ontworpen door architect Dingemans, voldeed niet meer aan de wensen van onze opdrachtgever qua routing, flexibiliteit en uitstraling. Daarnaast dienden de koffiekamers te worden vergroot en flexibel te kunnen worden ingezet. De uitbreiding van de koffiekamers vormde een onderdeel van de totale restyling van het interieur van Crematorium Daelwijck.

Waar het de aanvankelijke wens van Yarden was om in te breiden, zou dit leiden tot een forse verkleining van de aanwezige patio’s, die een belangrijke rol spelen in de beleving van het crematorium. Vanwege de unieke ligging van het crematorium aan een prachtige vijver, heeft AAARCHITECTEN voorgesteld om niet in te breiden maar uit te breiden. Door de routing op het terrein aan te passen en de blokkade van de bestaande weg die vóór de koffiekamers langs liep op te heffen, ontstond er ruimte voor de gewenste uitbreiding van de koffiekamers.

Complexe logistieke puzzel

Het vertalen van alle wensen vormde een complexe logistieke puzzel. Door de routing op het terrein en in het gebouw drastisch te herzien, kunnen meerdere ceremonies tegelijkertijd plaatsvinden zonder dat groepen elkaar kruisen. De verkeersruimten voor familieleden, belangstellenden, interne bevoorrading van de keuken en de garderobes zijn strikt gescheiden, waardoor privacy van de verschillende gebruikers van het gebouw geborgd is.

Slimme fasering

Door uit te breiden en slim te faseren kon het crematorium blijven functioneren tijdens de verbouwperiode en werd de overlast van de verbouw tot een minimum beperkt. Intern is de routing gewijzigd en zijn sanitaire groepen verplaatst en uitgebreid. Twee koffiekamers zijn flexibel inzetbaar en samen te voegen, afhankelijk van de groepsgrootte. Een derde koffiekamer vormt een exclusieve ceremonieruimte voor kleine groepen of dient als nazitruimte/grand café. De uitbreiding is terughoudend vormgegeven en voegt zich naar de bestaande architectuur van dit markante gebouw. De architectonische ingreep versterkt de unieke, landschappelijke ligging van het crematorium met uitzicht op de vijver en het park. Een overdekte terraszone met een volledig te openen gevel, vormt de overgang tussen crematorium en park.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Yarden Vastgoed BV

Programma

Verbouw en restyling crematorium - 321 m² uitbreiding koffiekamers.

Team

  • Plegt-Vos Bouwgroep - Bouwkundig aannemer
  • Bartels Ingenieursbureau - Constructeur
  • WSI Techniek - Installateur

Locatie

Floridadreef 7 3565 AM Utrecht

Status

Opgeleverd (2013)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Fiftysix, Joure
Levels, Den Haag ,
Fruitpark Hotel, Ochten
Westerdijk Institute, Utrecht , ,
AAARCHITECTEN | © 2020