Ruimtelijke, architectonische en energetische restyling

Het huidige crematorium Schagen voldoet niet meer aan de wensen van Yarden. De routing, logistiek van toeleveranciers, grootte en het energieverbruik zijn aanleiding om het crematorium in 2019 grondig te verbouwen en te restylen. Daarnaast bestaat de wens om een extra ceremonieruimte voor kleine groepen en opbaarruimtes met ondersteunende ruimtes aan het gebouw toe te voegen. Alle ingrepen dienen bij voorkeur binnen de grenzen van het huidige gebouw plaats te vinden. Met de ingrijpende verbouwing dient het gedateerde gebouw architectonisch gemoderniseerd te worden en energetisch geoptimaliseerd te worden naar nieuwbouwniveau.

Functionele optimalisering

Door een aantal ruimtes in het gebouw te verplaatsen kan de gangstructuur van het huidige gebouw weer benut worden waarvoor deze destijds was bedacht, namelijk het onafhankelijk ontsluiten van de verschillende ruimtes. De entree met ontvangstruimte en garderobe is door ons verplaatst naar de zijde van de parkeerplaatsen, waardoor de te kleine bestaande entree en ontvangstruimte kan worden gebruikt als kleine, tweede ceremonieruimte met een eigen toegang. Door deze verplaatsing is de routing sterk verbeterd. De keuken is verplaatst naar de zuidzijde tussen de nieuwe ceremonieruimte en koffiekamer. In de vleugel van het lager gelegen souterrain zijn binnen de bestaande contour een verzorgingsruimte en drie opbaarkamers toegevoegd, zonder de bestaande kantoorfaciliteiten op te offeren. Aan verschillende zijden van het gebouw zijn de bestaande overstekende daken uitgebreid tot ruime overdekte buitenruimtes ten behoeve van de nieuwe hoofdentree, een terras bij de koffiekamer en ceremonieruimte en aan de noordzijde voor de stalling van de rouwauto.

Verduurzamen naar nieuwbouwniveau

Om de huidige slecht geïsoleerde gevels op nieuwbouwniveau te brengen én architectonisch te moderniseren is door ons voorgesteld om aan de buitenzijde van het gebouw een isolatiepakket aan te brengen voorzien van gelijmde steenstrips. Ook de daken zullen van een nieuw isolatiepakket worden voorzien. Met de door ons voorgestelde ingrepen en verbeteringen wordt niet alleen het karakter van het gebouw verfraaid, maar ook de functionaliteit enorm verbeterd. Ook het interieur van het crematorium is door AAARCHITECTEN ontworpen en onderstreept de voorgestelde ingrepen.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Yarden Vastgoed BV

Programma

Uitbreiding, restyling en verduurzaming crematorium.

Team

  • Lievense adviseurs ingenieurs - Constructeur
  • Overdevest - Adviseur installaties

Locatie

Haringhuizerweg 3 1741 NC Schagen

Status

Definitief ontwerp

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Crematorium Slingerbos, Ede ,
Huisartspraktijk Michon, Ede ,
Zuidpoort, Delft ,
GC Bellestein, Ede ,
AAARCHITECTEN | © 2020