Kleinschalig en bescheiden 

Het crematorium in Ede is gelegen aan de Slingerboslaan en grenst aan één zijde aan de algemene begraafplaats en aan de andere zijde aan de bosrand in het noorden. Er is voor gekozen om het crematorium op enige afstand van de weg te situeren en de bestaande begroeiing zoveel mogelijk in tact te laten. Het concept van het crematorium bestaat uit een heldere opbouw van volumes, verdeeld over twee bouwlagen, met op de begane grond alle publieke ruimtes en in het souterrain de ovenruimte en alle dienstverlenende en ondersteunende ruimtes. De verschillende hoofdonderdelen van het gebouw zijn als duidelijk herkenbare objecten vormgegeven met hun eigen hoogte, breedte en lengte. De centrale transparante ontvangstruimte vormt de verbinding tussen alle gebouwdelen. Door de gekozen opzet blijft het gebouw kleinschalig en bescheiden, ondanks het vrij forse programma.

Uitzicht op het bos

Centraal op de begane grond bevinden zich de entree en ontvangstruimte. Vanuit de centrale ontvangsthal komt de bezoeker in de grote aula met uitzicht op het bos aan de noordzijde. Ter weerszijden van de centrale ontvangstruimte en aula zijn twee vleugels ontworpen. Aan de linkerzijde bevinden zich de familiekamer, kantoren en de presentatieruimte. Aan de rechterzijde bevinden zich twee koffiekamers, die naar de wens van de gebruiker met elkaar verbonden kunnen worden. De langgerekte overhoeks geplaatste ramen in de aula en koffiekamers zorgen voor een ruim uitzicht naar de omgeving.

Publieksprijs Architectuur

De ‘natuurlijke’ en ‘aardse’ uitstraling van de uit een mix van bruine, groene en oranje natuurleien opgetrokken gevels, onderstreept de ligging van het gebouw langs de bosrand. In 2009 ontving AAARCHITECTEN met het ontwerp de Publieksprijs Architectuur.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Yarden Vastgoed BV

Programma

Ontvangsthal, aula, familiekamer, presentatieruimte, koffiekamers, kantoren, kleedruimtes, ovenruimte en ondersteunende ruimtes.

Team

  • Kelderman Bouw - Bouwkundig aannemer

Locatie

Slingerboslaan 15 6718 ZA Ede

Status

Opgeleverd (2005)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

GC Bellestein, Ede ,
Levels, Den Haag ,
Huisartspraktijk Michon, Ede ,
Zuiver Media, Rotterdam
AAARCHITECTEN | © 2020