Icoon voor Brabantia

In september 2019 werd AAARCHITECTEN door MIBA Bouwmanagement uitgenodigd voor deelname aan de prijsvraag voor de nieuwbouw van het Designcenter voor Brabantia S&L Netherlands, het nieuwe hoofdkantoor in Valkenswaard. Brabantia ontwikkeld al meer dan 100 jaar unieke, iconische designproducten voor het interieur. Het motto van het internationaal befaamde bedrijf – de wereld van vandaag en morgen mooier, plezieriger en duurzamer maken, is door ons vertaald in een transparant, duurzaam en iconisch gebouw. AAARCHITECTEN won de prijsvraag met voorsprong.

Bijzonder aan de producten van Brabantia is dat ze een prettige en zachte uitstraling hebben door de afgeronde vormgeving, de zogenaamde ‘rounded corners’. Deze vormgeving maakt alle producten van Brabantia heel herkenbaar. Ook het nieuwe hoofdkantoor heeft deze zo karakteristieke en iconische vorm door de gebogen zijgevels, die het volledig transparante tweelaagse volume omhullen.

Object in het groen

De landschappelijke kwaliteit van de Leenderweg, de toegangsweg tot het centrum van Valkenswaard is doorgezet in de groene omzoming van het gebouw. Om het object optimaal tot z’n recht te laten komen is het midden op de kavel gezet en opgetild. Alle parkeerplaatsen bevinden zich uit het zicht aan de zuidzijde. Ook de monumentale loper start aan deze zijde van het gebouw en voert langs de showroom naar de hoofdentree aan de noordzijde.

Duurzaam en inspirerend

Het interieur van het gebouw ademt een warme en open sfeer, waarin ontmoeting het centrale thema vormt. Op alle niveaus is dit thema van ontmoeten en inspireren doorgevoerd, georganiseerd rondom de centrale ontmoetingsruimte en podiumtrap. Informele werkplekken, koffiecorners en transparante puien zorgen voor optimale interactie tussen de medewerkers.

In lijn met de doelstelling van Brabantia vormt duurzaamheid hét vertrekpunt van het ontwerp. Zo worden de draagconstructie en de vloeren uit volledig demontabel CLT (Cross Laminated Timber) opgebouwd. De west- en oostgevel van cortenstaal vragen geen extra behandeling. Glazen gevels bestaan uit Triple glas. Het dak wordt voorzien met een vegetatiedak. Voor de begane grondvloer wordt CO2 arm beton toegepast. Het project zal uitgewerkt worden volgens de Breeam standaard Excellent.

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Designcenter Brabantia, Valkenswaard
SMEVA, Valkenswaard
GC Bellestein, Ede ,
Fiftysix, Joure
AAARCHITECTEN | © 2022