Gastvrije ontvangst

Het entreegebied van de polikliniek van het AMC voldeed functioneel en ruimtelijk niet meer aan de wensen van het AMC. De door de jaren heen volgebouwde ontvangstruimte werd als rommelig ervaren door onder andere een veelvoud aan balies en onduidelijke zitplekken. De ruimte maakte bovendien een donkere en desolate indruk. Doel van de facelift was om voor de 450 duizend jaarlijkse bezoekers een gastvrije omgeving te creëren waarin het aangenaam verblijven is en cliënten zich op hun gemak kunnen voelen. De facelift vormt de pilot voor de fasegewijze upgrading van de publieke ruimten binnen het AMC.

Bestaande kwaliteit zichtbaar maken

Door de centrale looplijn volledig vrij te maken van alle obstakels, krijgt de bezoeker direct bij binnenkomst overzicht over de totale ruimte. Het licht van de bestaande vides ondersteunt deze openheid en oriëntatie en laat het daglicht toe tot diep in het gebouw. Daarnaast bestaat de ingreep vooral uit het weer zichtbaar maken van de bestaande ruimtelijke kwaliteit van het gebouw. Alle binnenwanden van de entreehal zijn zo veel mogelijk in één rooilijn geplaatst, waardoor de structuur voor cliënten helder en duidelijk wordt. Voor de nieuwe en terugkerende programmaonderdelen, zoals dermatologie, restaurant en kinderopvang is ruimte gemaakt achter deze rooilijn door het verplaatsen en uitruilen van functies. De centrale wachtruimte, registratiezuilen en balies zijn rechts van de centrale looplijn vormgegeven in een heldere zonering. Al het meubilair is op elkaar afgestemd in warme, rustgevende materialen en kleuren op basis van het principe van Healing Environment.

Een vloer voor het gehele AMC

Onderdeel van de facelift betrof ook de vervanging van de in slechte staat verkerende bestaande tegelvloer. Om het ‘ontrommelen’ van de ontvangstruimte te completeren, heeft AAARCHITECTEN in opdracht van het AMC een nieuwe, tijdloze en comfortabele tegelvloerafwerking ontworpen, opgebouwd uit grote tegelstroken, die in het verlengde van de fasegewijze upgrading voor het gehele AMC zal worden toegepast.

Opdrachtgever

  • Academisch Medisch Centrum Directoraat Huisvesting & Techniek

Programma

2.260 m² BVO
Upgraden en verbouwen entreezone, poliklinieken, horeca, dermatologie en kinderopvang.

Team

  • WH Techniek - Adviseur installaties
  • CBB bouwkundig toezicht - Toezichthouder
  • Heijmans - Bouwkundig aannemer
  • MedicomZes - Bouwkundig aannemer
  • Croonwolter & Dros
  • Van Galen - Installateur
  • Gispen - Leverancier meubilair

Locatie

Amsterdam UMC, Bouwdeel A

Status

Opgeleverd (2016)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Crematorium Daelwijck, Utrecht ,
Zuiver Media, Rotterdam
Westerdijk Institute, Utrecht , ,
Energiecentrale, AMC Amsterdam ,
AAARCHITECTEN | © 2020