Eigentijdse vertaling erfbebouwing

De wens van onze opdrachtgever was om een kleinschalige B&B hotelaccommodatie te realiseren op het Nationaal Fruitpark in Ochten. Voor dit initiatief is een bestemmingsplanprocedure gestart. AAARCHITECTEN won de selectie van architecten. Het programma bestaat uit 30 hotelkamers van verschillend formaat en sfeer, verdeeld over twee bouwlagen, een lobby- en loungeruimte, ontbijtruimte, keuken, opslagruimte, vergaderruimte, wellness- en fitnessruimten en personeelsruimten.

De situering van het B&B hotel sluit aan bij de huidige opzet van het Nationaal Fruitpark en respecteert het zicht op het centrale open gedeelte van het park. Het nieuw te bouwen hotel is achter het bestaande informatiecentrum, schuur en woonhuis gesitueerd, haaks op de kaprichting van het informatiecentrum. Door het gebouw in lengterichting van het park te organiseren en binnen het bouwvlak zo veel mogelijk naar het oosten te situeren, wordt het zicht op het park gerespecteerd en is een groot deel van het hotel op de westzijde georiënteerd. De totale opzet van het project vormt een eigentijdse vertaling van een erf met opstallen en refereert aan de functionele opzet van agrarische bebouwing, zoals die veelvuldig voorkomen in de Betuwe.

Kapschuur als typologie

Het nieuwe B&B hotel is net als het informatiecentrum als een eenvoudige ‘kapschuur’ vormgegeven. In uitstraling, detaillering en kleurgebruik is aansluiting gezocht met bebouwing op erven, maar nadrukkelijk modern vertaald. Het langgerekte gebouw heeft een heldere opzet. Alle publieke ruimten van het hotel zijn aan de westzijde op het erf en het park georiënteerd. De vorm van de kap is duidelijk zichtbaar gemaakt in zowel het interieur als het exterieur. Door een deel van de verdiepingsvloer weg te laten is een maximale ruimtelijkheid gecreëerd in de lobby in aansluiting op het grote overdekte terras onder de kap aan de zuid- en westzijde.

Alle functies onder één dak

De architectonische vertaling sluit aan bij het heldere concept van het gebouw. Ondanks de omvang van het gebouw van ca. 60 x 20 m blijft het gebouw bescheiden door de flauwe dakhelling en beperkte goothoogte en sluit hiermee aan op het bestaande informatiecentrum. Aan de westzijde steekt de kap ver door, gedragen door gelamineerde houten spanten, zodat een doorgaand overdekt terras ontstaat op de avondzon. Alle benodigde energie wordt opgewekt met PV panelen waarmee het volledige dak is bedekt.

Zicht op het Betuwse landschap

De gevels bestaan uit verduurzaamd hout. De horizontale, zwarte gepotdekselde delen geven het langgerekte gebouw een duidelijke textuur. Openingen zijn eenvoudig en hebben een duidelijke regelmaat. De loungeruimte en lobby vormen een grote uitsnede uit dit zwarte volume en zijn volledig transparant. Vanuit alle publieksruimten is het landschap met fruitbomen maximaal te ervaren.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Stichting Nationaal Fruitpark Ochten

Programma

Hotel met 30 kamers, lobby- en loungeruimte, ontbijtruimte, keuken, opslagruimte, vergaderruimte, wellness- en fitnessruimten en personeelsruimten.

Team

  • Burgland Bouw B.V. - Bouwkundig aannemer
  • Snetselaar Constructieve Ingenieurs - Constructeur
  • Installatie Advies Groep - Adviseur installaties
  • Brandsen Installatietechniek B.V. - Installateur

Locatie

Fruitpark Hotel, Bonegraafseweg Ochten

Status

Opgeleverd (mei 2019)

Categorie

Gerelateerde projecten

Crematorium, Schagen ,
Thorax Erasmus MC, Rotterdam ,
Huisartspraktijk Michon, Ede ,
MC Veluwse Poort, Ede ,
AAARCHITECTEN | © 2020