Centrum van de nieuwe woonwijk

De door AAARCHITECTEN gewonnen prijsvraag, het Kloppend Hart Huis, bestaat uit een combinatie van een gezondheidscentrum en 47 appartementen. Het gebouw vormt het middelpunt van de nieuwe uitbreidingswijk ‘De Ontmoeting’ in Veenendaal-Oost. Het bouwblok bestaande uit drie tot zes bouwlagen vormt hét accent aan de Brink door zijn hoogte en kloeke uitstraling. Het markante gebouw maakt onderdeel uit van het stedenbouwkundig ensemble van drie grote gebouwen rondom het centrale groene plein in de nieuwe woonwijk.

Het gezondheidscentrum is direct aan de Brink gelegen en strekt zich uit over twee bouwlagen in een ver terugliggende, transparante plint.

Thema ontmoeting

De ligging van het Kloppend Hart Huis is in onze visie nadrukkelijk onderdeel van het woonprogramma. De groene Brink, waaraan het Kloppend Hart huis is gelegen, wordt door een transparante entreehal over twee bouwlagen en de volle diepte van het volume verbonden met de besloten, zonovergoten en groene binnentuin. De hof vormt een collectieve tuin die uitnodigt tot ontmoeten. Door deze koppeling van het gezondheidscentrum met de binnentuin kunnen meer functies op de zon en het daglicht worden georiënteerd.

Stoere en warme uitstraling

De startersappartementen zijn uitgewerkt als smalle eengezinswoningen in twee lagen, zodat de relatie met de binnentuin optimaal is. De parkeerplaatsen zijn goeddeels aan het zicht onttrokken door deze te overbouwen met vier appartementen. Bovenop de startersappartementen bevindt zich een 13-tal woningen voor jongeren met een autistische stoornis. De seniorenwoningen zijn in drie bouwlagen boven het gezondheidscentrum gelegen, rondom een daktuin op het gezondheidscentrum.
Eenvoud in ritmiek en maat van de gevelopeningen gecombineerd met diepe neggen, geven het uit donker metselwerk opgetrokken gebouw een stoere uitstraling. In scherp contrast met de massieve uitstraling van het volume zijn alle uitsnedes, terugliggende geveldelen en de plint van het gezondheidscentrum uitgewerkt in hout met een warme, vriendelijke uitstraling.

Opdrachtgever

  • Patrimonium Woonservice

Programma

Gezondheidscentrum: 2.100 m² BVO - 47 appartementen: 3.600 m² BVO

Locatie

Hootsenheem 3 3907 NG Veenendaal

Status

Opgeleverd (2013)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Vinkelaan, Wassenaar
Het Strijkijzer, Den Haag
VenneStaete, Purmerend
Sijthoff, Rijswijk ,
AAARCHITECTEN | © 2020