Stoer industrieel imago

In 2008 heeft AAARCHITECTEN de prijsvraag gewonnen voor de transformatie van deze voormalige praktijkschool naar bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve en producerende sector. De functieverandering van schoolgebouw naar bedrijfsverzamelgebouw diende naar ons idee direct zichtbaar te zijn. Een nieuw, stoer, driehoekig, stalen element, bestaande uit een verbindingsbrug en een dakterras, verbindt de twee door een hellingbaan gescheiden gebouwdelen van deze voormalige praktijkschool met elkaar. De nieuwe toevoegingen en ingrepen verlenen het complex een nieuw imago. Door deze toevoeging ontstaat bovendien een nieuw intern circuit in de beide gebouwdelen, die uitnodigt tot ontmoeting.

Monumentale entree

In ons voorstel wordt de hoofdentree in de Lulofsstraat van de zijgevel naar de kop van het gebouw verplaatst. Deze nieuwe entree is door de prominente positie bij aankomst direct zichtbaar vanuit meerdere zijden en staat in verbinding met de achterliggende foyer. Door gaten te zagen in de eerste verdiepingsvloer, krijgt de aan de straat gelegen foyer een monumentale ruimtelijkheid en transparantie en ontstaat openheid naar het voorheen weinig uitnodigende openbaar gebied.

Zichtbare ingrepen

Aan de straatzijde verbindt een riante trap de foyer ruimtelijk en functioneel met de verbindingsbrug en het dakterras boven de bestaande hellingbaan, die beide gebouwdelen verbindt. Vanuit de foyer wordt onder deze hellingbaan een ruime verbinding gemaakt tussen het kantoordeel en de workshopruimten en ateliers in het bedrijfsverzamelgebouw. De gevels aan weerszijden van de hellingbaan worden voorzien van een nieuwe, grove huid van geprofileerde metaalplaten. Openingen in deze gevels laten daglicht tot diep in het gebouw doordringen. De bestaande corridor, die toegang geeft tot de workshopruimten en ateliers, is verbreed en voorzien van een knaloranje vloercoating. Door de in de verdiepingsvloer en het dak gezaagde vides dringt ook in de corridor het daglicht tot diep in het gebouw door. AAARCHITECTEN is sinds 2016 gehuisvest in unit 22 van LabS55.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Gemeente Den Haag
  • Dienst Stedelijk Ontwikkeling

Programma

Kantoor: 3.500 m² BVO - Workshopruimten en ateliers: 7.000 m² BVO - Bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve en producerende sector.

Team

  • Groenendijk PGN Bouw - Bouwkundig aannemer
  • DHV constructies B.V. - Constructeur
  • ILEX installatiemanagement - Adviseur installaties
  • BRI Groep - Installateur

Locatie

Lulofsstraat 55 2521 AL Den Haag

Status

Opgeleverd (2009)

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Van Boecopkade, Den Haag ,
LabS55, Den Haag
Concordia, Ede ,
Stadskantoor De Doelen, Ede ,
AAARCHITECTEN | © 2020