Optimale benutting bestaande footprint

Op eigen initiatief is samen met enkele gebruikers gedurende een aantal jaar gezocht naar een geschikte locatie voor de realisatie van een nieuw eerstelijns gezondheidscentrum aan de oostzijde van Ede. De locatie die uiteindelijk is gevonden voor de nieuwbouw grenst aan een nieuw te ontwikkelen woongebied op de voormalige kazerneterreinen aan de oostrand van Ede.

De nieuwbouw diende binnen de bestaande footprint van het al jaren leegstaande te slopen gebouw van de Militaire Geneeskundige Dienst te worden opgericht. De minimale ruimte die het bestemmingsplan bood is optimaal benut door het programma van de nieuwbouw, circa 3.300 m2 BVO, in twee efficiënte volumes van drie bouwlagen onder te brengen. Deze beide volumes zijn door middel van een transparant trappenhuis en entreehal met elkaar worden verbonden. Het ervaren van de unieke locatie, omzoomd met hoge monumentale beuken- en eikenbomen vormde een belangrijk vertrekpunt van het ontwerp. Vanuit alle behandelruimtes en spreekkamers is zicht op de lommerrijke omgeving en waan je je in het bos.

Trappenhuis als verbindende schakel

De beide in fraai metselwerk opgetrokken volumes worden verbonden door middel van een transparant trappenhuis. De hoofdtrap fungeert als verbindende schakel tussen alle bouwlagen en koppelt op deze manier alle medische disciplines. Het centrale trappenhuis vormt het hart van het gebouw waar bezoekers en zorgverleners elkaar ontmoeten. Hier bevinden zich ook alle entrees van de verschillende praktijken. Doordat ook de binnenzijde van dit trappenhuis uit schoon metselwerk bestaat, ervaart de bezoeker dat binnen buiten is en andersom.

Efficiënte structuur biedt flexibiliteit in toekomst

De volledige gebouwstructuur is gebaseerd op een efficiënte maat van 3,60 m. Deze maat, gecombineerd met een dubbele verkeersruimte rondom een dienende zone van sanitaire ruimtes en kleedruimtes, maakt het gebouw flexibel en zeer geschikt voor de verschillende gebruikers en functies. In het grootste linker volume biedt een groot venster op de eerste en tweede verdieping twee overdekte buitenruimtes, bereikbaar vanuit de gangzone. Het rechter volume is volledig transparant en heeft aan de zuidzijde een dubbele gevel bestaande uit aluminium louvre schermen, gemonteerd op zeembalkon bestaande uit stalen roosters. De schermen en roosters zijn tevens zonwering en buitenruimte.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Duits Beheer B.V.

Programma

Eerstelijns gezondheidscentrum bestaande uit: fysiotherapiepraktijk, 3 huisartspraktijken, apotheek, tandartsenpraktijk, GGD, logopedie, psychotherapie, kindertherapie, Rode Kruispost, podotherapie, tandtechnische laboratorium en verloskundigenpraktijk.

Team

  • Bouwbedrijf Van Ree B.V - Bouwkundig aannemer
  • Snetselaar Constructieve Ingenieurs - Constructeur

Locatie

Eikenlaan 13 6711 MA Ede

Status

Opgeleverd (2015)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Collegezaal 1, AMC Amsterdam ,
Crematorium Daelwijck, Utrecht ,
Fruitpark Hotel, Ochten
Thorax Erasmus MC, Rotterdam ,
AAARCHITECTEN | © 2020