Nieuwe betekenis als woonplek

Park Zuidereng is een voormalig landgoed op de grens van Bennekom en Wageningen aan de Heelsumseweg. De bestaande villa Zuidereng en de in 2002 aan deze villa gebouwde kantoorvleugel aan de achterzijde zijn niet meer in gebruik. Het project bestaat in hoofdlijnen uit de herontwikkeling van het landgoed en ‘Villa Zuidereng’, zodat deze bijzondere plek weer in ere wordt hersteld. Op het terrein worden in totaal 15 woningen in het luxe segment gerealiseerd.

De oorspronkelijke villa wordt verbouwd en uitgebreid tot een appartementengebouw met 5 luxe woningen. Daarnaast worden er op het perceel twee nieuwe bouwvolumes toegevoegd, waarvan één volume met 5 geschakelde woningen aan de oostzijde van het perceel en een volume met 5 appartementen aan de zuidzijde, achter villa Zuidereng. Onder de 5 geschakelde woningen wordt een parkeerkelder gebouwd die gekoppeld wordt aan het nieuw te bouwen appartementengebouw, van waaruit de parkeergarage voor alle bewoners wordt ontsloten.

Respect voor de bestaande context

Een belangrijke kwaliteit van het plan is het respecteren van de bestaande villa en het behouden van zo veel mogelijk bomen op het perceel. Het herstellen van het groene lommerrijke karakter van het landgoed vormt het vertrekpunt van het plan. De beeldbepalende villa Zuidereng zal net als in het verleden ingrijpend moeten worden verbouwd om het pand geschikt te maken voor de nieuwe functie van appartementengebouw. De villa wordt gedeeltelijk teruggebracht in de ‘oorspronkelijke’ staat en uitgebreid met abstracte, verfijnde en moderne toevoegingen van staal en glas. De uitbreidingen zijn essentieel om hoogwaardige woningplattegronden te creëren.

De nieuwe sculpturale bouwvolumes vormen door de eigentijdse en horizontale architectuur een duidelijke familie
van elkaar. De positionering van de volumes is nauwkeuriger afgestemd op de villa en de bestaande bomen, zodat er voldoende licht en lucht in het plan ontstaat en onderlinge privacy van de woningen geborgd is. De bruinoranje bakstenen volumes vormen het decor voor de wit gestuukte villa Zuidereng. Door alle parkeerplaatsen voor de bewoners ondergronds te brengen en het terrein verder te vergroenen, krijgt Park Zuidereng het gewenste lommerrijke karakter.

Programma

15 luxe woningen bestaande uit:
- 5 appartementen in bestaande villa
- 5 nieuwbouw appartementen
- 5 geschakelde woningen
- ondergrondse stallingsgarage.

Locatie

Park Zuidereng

Status

Definitief ontwerp

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Het Strijkijzer, Den Haag
Zuidpoort, Delft ,
SSK4a Vredekwartier, Ede
KHH, Veenendaal ,
AAARCHITECTEN | © 2022