Villa Zuidereng als vertrekpunt

Deze prachtige lommerrijke locatie op de grens tussen Bennekom en Wageningen heeft een rijk verleden. De geschiedenis van landgoed Zuidereng dateert van 1863. De beeldbepalende villa op het landgoed is door de tijd heen vele malen verbouwd, opgetopt en uitgebreid. De meest recente uitbreiding van de villa, een kantoorvleugel uit 2002 staat al weer enkele jaren leeg. Onze opdrachtgever heeft in overleg met de grondeigenaar en de gemeente een aantal studies laten maken voor herontwikkeling van deze bijzondere locatie. Aan AAARCHITECTEN werd de vraag gesteld deze studies te onderzoeken op de mogelijke potenties voor transformeren van het park tot een luxe woningbouwlocatie. Villa Zuidereng vormde het vertrekpunt voor deze transformatie. De nieuwe toevoegingen, noodzakelijk om in de huidige villa kwalitatief goede appartementen te realiseren zijn in contrast met het statige pand, modern en rank vormgegeven in staal en glas.

Collectiviteit en groen als drager

Onderdeel van de studie naar de herontwikkeling van Park Zuidereng betrof het toevoegen van tien nieuwe woningen. Deze woningen zijn ondergebracht in een nieuw drielaags appartementengebouw met vijf riante appartementen aan de zuidzijde van de villa en in vijf luxe geschakelde woningen aan de oostzijde van de villa. Om de kwaliteit van het oorspronkelijke landgoed weer in ere te herstellen zijn alle parkeerplaatsen voor de toekomstige bewoners ondergebracht in een ondergrondse stallingsgarage onder de geschakelde woningen. Een enorme kwaliteitsverbetering in relatie tot woonkwaliteit, duurzaamheid en natuurinclusiviteit en verrijking van het oorspronkelijke karakter van het landgoed.

De nieuwe woningen vormen samen met het bestaande statige pand een carré, rondom een centrale parkzone, van waaruit alle woningen worden ontsloten. Een meanderende route met zitplekken, een jeu de boulesbaan, verbindt alle entrees van de woningen en vormt een collectief park waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De bestaande bosrand en de monumentale bomen op het landgoed zijn zorgvuldig ingepast en vormen een prachtig decor voor het wonen op het landgoed.

Contrast en rust

In contrast met het rijke beeld van de witte villa met z’n lichtvoetige toevoegingen in staal en glas zijn het nieuwe appartementengebouw en de geschakelde woningen modern en ingetogen vormgegeven. De woningen zijn opgetrokken uit een warme gevelsteen, donker hout en veel glas. De horizontaliteit van de nieuwbouw vormt een rustige achtergrond in contrast met het verticale karakter van villa Zuidereng.

Lees verder

Programma

15 luxe woningen bestaande uit:
- 5 appartementen in bestaande villa
- 5 nieuwbouw appartementen
- 5 geschakelde woningen
- ondergrondse stallingsgarage voor 30 auto's

Locatie

Park Zuidereng

Status

Definitief ontwerp

Categorie

, ,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Villa, Heiloo
Zuidpoort, Delft ,
Vinkelaan, Wassenaar
Stadskantoor De Doelen, Ede ,
AAARCHITECTEN | © 2022