Inbreiden als opgave

AAARCHITECTEN heeft voor het Nederlands Herseninstituut (NIN) in opdracht van de KNAW in het bestaande gebouw R-Noord op het terrein van het Amsterdam UMC, locatie AMC een nieuwe entreehal/receptie ontworpen en de technische uitvoering begeleidt.

De op de tweede verdieping gesitueerde receptie voldeed niet meer aan de wensen van het Nederlands Herseninstituut (NIN) en de KNAW en diende naar de begane grond te worden verplaatst, zodat de ontvangst van gasten én goederen direct vanaf straatniveau kan plaatsvinden. Hiermee zou tegelijkertijd de relatie met het door ons bureau ontworpen Spinoza Centre for Neuroimaging worden verbeterd.

Op de begane grond zijn bestaande kantoren ‘opgeofferd’, om een zo open en licht mogelijke entreehal te creëren, binnen de beperkte mogelijkheden van het gebouw. De bestaande hal, met lifttoegang en trappenhuis, zijn met deze ingreep aanzienlijk vergroot.

Functionaliteit en transparantie

De receptiebalie is vrij in de ruimte geplaatst met een duidelijk zicht op de entree, maar ook op de lifthal, de gangen en het trappenhuis. De bestaande tochtsluis is verruimd waardoor de loopafstand tussen de voordeur en de pui van het tochtportaal is vergroot. Het concept resulteert in een functionele en transparante ontvangst met veel daglicht.

Subtiele verwijzing in patroon en kleur

Het door AAARCHITECTEN ontworpen patroon van de tegelvloer voor de monoliet van het AMC komt terug in de nieuwe entree en receptie van R-noord. De kleurstelling is echter afgestemd op de tegelvloer zoals door ons is toegepast in het Spinoza Centre for Neuroimaging. De subtiele verwijzing in patroon en kleur visualiseert de samenwerking tussen AMC en KNAW. De kleuren in de receptiebalie versterken op zelfde wijze deze connectie.

Toekomstbestendig en flexibel

Met het ontwerp van de verplaatste receptie is rekening gehouden met het in de toekomst kunnen ontsluiten van het gebouw aan de zuidzijde van het gebouw, het zogenaamde ‘Spinoza-laantje’. Dit scenario vormt in combinatie met de herontwikkeling van het totale gebouw, waarvoor wij in 2019 een verkennende studie hebben verricht, een duidelijke verbetering van de totale situatie.

Lees verder

Opdrachtgever

  • KNAW

Programma

120 m² BVO
Verplaatsen receptie en herinrichting entreehal.

Team

  • KNAW Nederlands Herseninstituut (NIN) - Gebruiker
  • The Context Company - Adviseur huisvesting
  • BAM - Bouwkundig aannemer

Locatie

Meibergdreef 47 1105 BA Amsterdam-Zuidoost

Status

Opgeleverd (20190118)

Categorie

, ,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Entree NIN, AMC Amsterdam , ,
Fiftysix, Joure
Poli A, AMC Amsterdam ,
Dakopbouw Q, AMC Amsterdam ,
AAARCHITECTEN | © 2020