Compact en haalbaar

Het in 1988 door AAARCHITECTEN ontworpen gebouw, was toe aan uitbreiding en een nieuwe inrichting. De familiekamers voldeden niet meer aan de wensen van het Ronald McDonald Huis. De opdracht was onder andere om 18 logeerkamers te verdubbelen in grootte, door samenvoeging en uitbreiding. De overige 12 bestaande logeerkamers dienden tevens gerenoveerd te worden. 

De opdrachtgever gaf aan deze uitbreiding in de vorm van een toren achter in de tuin, verbonden met een loopbrug aan het bestaande gebouw te willen verbinden. Bij het onderzoeken van de vraag kwam AAARCHITECTEN met de oplossing om de ontbrekende oppervlakte aan het gebouw toe te voegen. De bestaande infrastructuur was hiervoor optimaal te benutten. Met de uitbreiding op en aan het bestaande gebouw ontstond een compact en haalbaar plan.

De toevoeging is ontworpen als een lichte staalconstructie met houtskeletbouw en een zinken gevelbekleding. Met deze ingreep is de uitbreiding van het programma subtiel zichtbaar gemaakt in de gevels. De uitbreiding op de kop van het gebouw gaf tevens de mogelijkheid een overdekte buitenplaats aan het water te creëren.

Ruimtelijk en huiselijk


Een niet onbelangrijk onderdeel van de nieuwbouw en renovatie van het Ronald McDonald Huis is het interieur. De kleuren, tinten en materialen ondersteunen de verschillende gebruik- en functiezones. Zo wordt een duidelijke en overzichtelijke structuur gecreëerd voor zowel de tijdelijke bewoners als voor het personeel. Door het gebruik van grote foto’s op wanden, krijgt elke ruimte een eigen en bijzondere uitstraling, zodat de tijdelijke bewoner zich hier welkom voelt. Dit geldt zeker voor een Ronald McDonald Huis, waar familieleden tijdelijk verblijven omdat kinderen al dan niet langdurig in het kinderziekenhuis zijn opgenomen. In de ontwikkeling van de ontwerpvisie was het mede daarom belangrijk een open, vriendelijke en luchtige sfeer te creëren, met altijd uitzicht naar buiten.

Opdrachtgever

  • Stichting Familieverblijf Emma
  • Kinderziekenhuis AMC

Programma

2.775 m² BVO totaal, waarvan 704 m² BVO uitbreiding.

Team

  • Ronald McDonald Huis Amsterdam - Opdrachtgever
  • Aannemersbedrijf G.W. Geelen B.V. - Bouwkundig aannemer
  • Schulte & Lestraden - Installateur
  • Hillen & Roosen - Bouwkundig aannemer
  • Artiflex Terrazzo - Leverancier vloerafwerking

Locatie

Amsterdam UMC, Ronald McDonald Huis

Status

Opgeleverd (2006, 2013)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Dakopbouw Q, AMC Amsterdam ,
GC Bellestein, Ede ,
Thorax Erasmus MC, Rotterdam ,
Collegezaal 1, AMC Amsterdam ,
AAARCHITECTEN | © 2020