Transparant en clean als beeldmerk

SMEVA Koeling in Valkenswaard produceert, assembleert en verkoopt koelvitrines voor de horeca en retail. De uitvraag van de prijsvraag voor de nieuwbouw van SMEVA Koeling in Valkenswaard was gestoeld de volgende pijlers: ontwerp een duurzamer, energiezuiniger, transparant en modern gebouw ter vervanging van de inmiddels verouderde bedrijfshuisvesting. Deze pijlers hebben wij vertaald in een helderwit, fris en strak vormgegeven gebouw. Zakelijk, open en clean. De witte gevelbanden van het uit twee bouwlagen tellende kantoordeel vormen de ‘S’ van Smeva, in spiegelbeeld. Door deze vorm worden de bezoekers opgevangen vanuit de oostzijde en opent het gebouw zich met de showroom en entree aan deze zijde van de locatie, de aanrijroute vanaf de A2, over de J.F. Kennedylaan. De andere zijde van de ‘S’ opent zich op de verdieping, op de westzon, waar zich een prachtige buitenruimte bevindt.

Experience als kern

Om de zichtbaarheid vanuit de westzijde te versterken is het kantoordeel ca. 7,5 m naar voren geplaatst ten opzichte van de bedrijfshal. Dit maakt het kantoorgebouw meer los van de linker belending en creëert aan deze zijde meer ruimte voor groen. Het maakt ook de uitrit voor vrachtauto’s die rondom het pand rijden veiliger. Door deze verplaatsing wordt de entree van het gebouw prominenter en tegelijkertijd het laden en lossen aan de oostzijde wat aan het zicht onttrokken.Dit was één van de randvoorwaarden vanuit het Beeldkwaliteitsplan.
De centrale twee lagen hoge entreehal/ontvangst is bereikbaar via een uitnodigende hellingbaan die langs de showroom voert. Vanuit de hoge centrale ruimte zijn alle kantoorruimtes op de begane grond en verdieping ontsloten. Hierdoor ontstaat er reuring en ontmoeting en is er direct zicht in de showroom, spreekkamers en de conferentieruimte. Ook de salesafdeling ligt direct aan deze hal, zodat de klant direct wordt opgevangen bij binnenkomst. De kantine vormt samen met de opleidings- en conferentieruimte en het aansluitende dakterras een plezierige ontmoetingsruimte op de westzon.

Imago en duurzaamheid

De vorm van het gebouw reageert direct op de positie op de kavel. Het verdiepingshoge logo ‘smeva’ draagt de kop van het gebouw komend vanaf de oostzijde. Op de eerste verdieping draagt het logo ‘smeva’ de pergolaconstructie van het bij de kantine behorende dakterras. De op het zuiden georiënteerde transparante kantoorgevel wordt gekoeld door de horizontale lamellen die binnen het gevelvlak zijn gedetailleerd. Deze beeldbepalende ‘koelvinnen’ houden de hoogstaande zomerzon buiten en laten het zicht vrij op de parkzone aan de overzijde van de straat. Zonnepanelen op het dak van de bedrijfshal wekken de elektra op voor de productie, de verlichting van het gebouw en het opladen van auto’s. Het kantoordeel is voorzien van een vegetatiedak, zodat hittestress wordt voorkomen en water bij hoosbuien gecontroleerd kan worden afgevoerd.

Lees verder

Opdrachtgever

  • SMEVA Koeling B.V.

Programma

Locatie

J.F. Kennedylaan 25, Valkenswaard

Status

Prijsvraag

Categorie

Gerelateerde projecten

Levels, Den Haag ,
Avri, Geldermalsen
Designcenter Brabantia, Valkenswaard
Collegezaal 3, AMC Amsterdam ,
AAARCHITECTEN | © 2021