Complex programma

De nieuwbouw van het Spinoza Centre for Neuroimaging op het AMC-terrein betreft een hoogwaardig onderzoeksgebouw, waarin onder andere twee MRI scanners zijn ondergebracht. Eén van deze scanners, de 7 Tesla, die gebruikt wordt voor hersenonderzoek, is één van de drie grootste van Nederland. Vanwege de functionele en fysieke relatie is het instituut dichtbij de gebouwen R-Noord en R-Zuid gesitueerd, in de parkzone rondom de AMC gebouwen. Het programma bestaat naast onderzoeksruimtes uit een wachtruimte, intakeruimtes, twee mockscanners, ondersteunende ruimtes en kantoren voor onderzoekers.

Bunker in natuurlijk talud

Vanuit veiligheid en gebruik is een MRI gebouw een bunker: gesloten en zonder daglicht. Daglicht en uitzicht zijn alleen gewenst in de wachtruimte en kantoorgedeeltes. De tegenstrijdige wensen zijn opgelost door de opgave als een landschappelijke ingreep op te vatten. We hebben een gebouw ontworpen waarin deze ‘werelden’ nadrukkelijk van elkaar zijn gescheiden. De MRI functies en ondersteunende ruimtes zijn in de ‘plint’ van het gebouw gesitueerd, volledig geïntegreerd in het parklandschap door middel van een natuurlijk talud.

Mysterieuze voile

Een cortenstalen keerwand maakt de plint aan de zijde van R-gebouwen zichtbaar, markeert de entree en vormt een plein tussen de bestaande gebouwen en het instituut. Op de gesloten ‘plint’ zijn de kantoorfuncties geplaatst. In contrast met de cortenstalen keerwand van de begane grond, is de verdieping voorzien van een voorzetgevel, bestaande uit een geperforeerde wit gecoate metalen huid. Deze mysterieuze geperforeerde voile functioneert als zonwering en beveiliging. Het patroon in de huid vormt een ‘scan’ van de ten gevolge van de bouw verplaatste bomen.

Gesloten versus licht en luchtig

De onderzoeksfaciliteit is een samenwerkingsverband van het Nederlands Herseninstituut-KNAW, Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) en het Amsterdam UMC, locatie AMC. Om deze samenwerking en kennisuitwisseling te stimuleren en is gekozen voor maximale transparantie in vormgeving van op de verdieping gelegen kantoorruimten. Werk- en vergaderruimten zijn voorzien van volledig glazen puien. De flexwerkplekken staan in open verbinding met de loungeruimte, keuken en het besloten terras. Ondanks het gesloten karakter van het exterieur is het interieur licht en luchtig door het gefilterde daglicht en het directe daglicht door de in het dak uitgespaarde daklichten en de patio. In de inrichting en aankleding van het gebouw is op verschillende niveaus een relatie gelegd met de kleur en huisstijl van het Spinoza Centre for Neuroimaging.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Academisch Medisch Centrum Directoraat Huisvesting & Techniek

Programma

MRI gebouw met 7 Tesla, 3 Tesla en 2 mockscanners, intakeruimtes, ondersteunende ruimtes en kantoorfuncties.

Team

Locatie

Asmterdam UMC, Spinoza Centre for Neuroimaging

Status

Opgeleverd (2015)

Categorie

, ,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

RMcDH, AMC Amsterdam ,
Levels, Den Haag ,
Dakopbouw Q, AMC Amsterdam ,
Zuiver Media, Rotterdam
AAARCHITECTEN | © 2020