Ervaren van de seizoenen

In 2016 heeft AAARCHITECTEN de prijsvraag gewonnen van deelplan SSK4a van het nieuwe woongebied op de voormalige Simon Stevin Kazerne, aan de oostrand van Ede. Het plan bestaat uit 16 geschakelde parkrandwoningen en één vierkapper. Contact met de natuur vormt het centrale thema in het ontwerp, zowel op stedenbouwkundig als landschappelijk niveau. De woningen van SSK4a liggen op de overgang van het woongebied naar het heidepark en zijn aan twee zijden op het openbaar gebied georiënteerd. Het contact met de woonstraatjes én het heidepark in het zuiden hebben wij vertaald in een bijzondere woningtypologie, door het wonen op te tillen ten opzichte van de omgeving. Hierdoor ontstaat er een maximale relatie met de natuur en de seizoenen. De 6 meter brede parkrandwoningen worden ontsloten vanuit woonstraatjes. Twee parkeerplaatsen per woning maakt de woning vooral aantrekkelijk voor tweeverdieners en doorstromers. De typologie is gebaseerd op een combinatie van een split-level woonlaag met een gelijkvloerse slaapverdieping.

Opgetilde tuinen

De opgetilde tuin en woonruimte op het zuiden, grenzend aan het heidepark, zorgt voor de noodzakelijke privacy ten opzichte van het park. Omgekeerd is vanuit de hoger gelegen tuinen en aansluitende woonkamer en eetkeuken maximaal contact met het lager gelegen park. De riante hoogte binnen de woning is uniek. Om het contact met het park te borgen is een inpandige berging ontworpen onder de eetkeuken die zich op de eerste verdieping bevindt. Vanuit de eetkeuken is er maximaal contact met de woonstraatjes. De woningen beschikken over een volwaardig slaapprogramma en de mogelijkheid voor een optionele kelder en ‘dakkamer’, met uitzicht over het plangebied. Aan de parkzijde vormen 1,5 m hoge schanskorven een duidelijke begrenzing tussen het heidepark en hoger gelegen privétuinen. De vierkapper aan de noordzijde van het woonstraatje vormt een eenvoudig vormgegeven blokje en vormt de entree tot een hofje. Door een duidelijke knip verbreed de vierkapper zich in de richting van het hofje. De materialisering van de parkrandwoningen is terughoudend.

Duurzame chique

Het natuurlijke pallet van materialen en kleuren onderstreept de ligging nabij bos en heide en is van een chique eenvoud. De woningen zijn terughoudend vormgegeven in zandkleurig gemêleerde baksteen en houten accenten. In lijn met het duurzame karakter zullen de woningen worden verwarmd door aansluiting op een bio-warmtenet. De daken worden voorzien van zonnepanelen en een vegetatiedak met mos-sedumbeplanting.

Lees verder

Programma

16 parkrandwoningen: 250 m² BVO p/w, totaal 4.000 m² BVO - 4 rijwoningen: 170 m² BVO p/w, totaal 680 m² BVO.

Team

Locatie

Egbert Veenhof 19 6711 XM Ede

Status

Opgeleverd (2019)

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Belle Vue Tower, Den Haag
PM400, Den Haag
Zuidpoort, Delft ,
SSK4a Vredekwartier, Ede
AAARCHITECTEN | © 2020