Stedenbouwkundig sluitstuk

Het initiatief voor de nieuwbouw op de voormalige Sigmalocatie, een belangrijk sluitstuk in de stedenbouwkundige invulling tussen station Hollands Spoor en Het Strijkijzer, kwam van Stebru Transformatie en is gerealiseerd in nauwe samenwerking met AAARCHITECTEN.

Ensemble van volumes

Een “strip” vormt de begeleiding van het spoor en mondt uit in een 70 m hoge “toren” aansluitend aan Het Strijkijzer, een 132 m hoge woontoren. Een hoge “schijf”, aan de centrumzijde van Den Haag, vult de ruimte tussen deze “strip” en Het Strijkijzer en vormt tevens de verbinding tussen beide volumes. De toevoeging van de “toren” zorgt voor functionele en visuele verdichting aan de spoorzijde en haalt Het Strijkijzer, tevens een ontwerp van AAARCHITECTEN, uit zijn stedenbouwkundige isolement. Het complex, samengesteld uit individueel herkenbare bouwdelen, vormt in architectuur en functie een samenhangende stedenbouwkundige toevoeging aan de stad.

Complexe bouwopgave

De ingewikkelde logistieke opgave, beperkte bouwlocatie, het aanwezige talud van de spoordijk en de hoge geluidsbelasting, vormden een grote uitdaging bij de realisatie van dit hoogstedelijke bouwplan. AAARCHITECTEN was niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp, maar verzorgde ook de volledige technische engineering en bouwbegeleiding.

Lees verder

Opdrachtgever

Programma

303 studenteneenheden, 153 starterswoningen, parkeergarage met 85 parkeerplaatsen, overdekte fietsenstalling, studentencafé en 1.400 m² commerciële ruimten.

Locatie

Stationsplein 32 2515 BV Den Haag

Status

Opgeleverd (2017)

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Woning, Winterberg
Torensteepolder, Numansdorp
De Stede Fase 5, Zevenaar
Van Boecopkade, Den Haag ,
AAARCHITECTEN | © 2020