Zorgvuldige herbestemming

Dit drielaagse kantoorpand is gelegen in het naar woongebied te transformeren Energiekwartier (voorheen Regentesse Zuid) in Den Haag. De transformatie naar wonen lag om die reden voor de hand. De locatie grenst aan drie wegen, de Van Boecopkade, de Zamenhofstraat en de Bautersemstraat. Om het gebied aantrekkelijk te maken voor starters in de woningmarkt, is gekozen voor de transformatie naar kleine huurappartementen en studio’s van 22 tot 61 m2 GBO. De bestaande structuur van het vierkante en diepe gebouw leende zich goed voor een corridor ontsluiting en relatief smalle en diepe appartementen. Op het drielaagse kantoorgebouw is een transparante en terughoudend vormgegeven toevoeging geplaatst in een set-back. De nieuwe opbouw komt ruimtelijk voort uit de bestaande techniekruimte op het dak. Dit idee wordt versterkt door het hoofdtrappenhuis en de bestaande opbouw te bekleden met eenzelfde aluminium gevel als de nieuwe optopping. De aansluiting met de woningen in de Bautersemstraat is op dezelfde terughoudende wijze vormgegeven met een lichte opbouw op de bestaande transformatorruimte. De efficiënte indeling maakt het mogelijk maar liefst 38 woningen te realiseren in en op het bestaande kantoorgebouw, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de architectonische kwaliteit van het bestaande gebouw.

Loftwoningen

Door alle systeemplafonds te verwijderen wordt de bestaande paddenstoel betonconstructie zichtbaar en ontstaat een aangename hoogte in de relatief smalle appartementen en studio’s. Het sanitair is in één blok georganiseerd, direct bij binnenkomst. Een vloerverhoging bij de gevel markeert het woongedeelte en verbetert het zicht op de omgeving.

Verduurzaming bestaande schil

De duurzaamheidsambities van de gemeente Den Haag zijn op enkele onderdelen na zo veel mogelijk gerespecteerd. In plaats van een groendak is door ons een veel effectievere maatregel voorgesteld: de bestaande gebouwschil die driekwart van het gebouw beslaat, is voorzien van een hoogwaardige goed isolerende voorzetwand en nieuwe kozijnen met HR++ beglazing. Om opwarming te voorkomen wordt het dak voorzien van witte dakbedekking en is de dakopbouw voorzien van vaste lamellenroosters. Al het hemelwater wordt afgekoppeld en geïnfiltreerd in de bodem. AAARCHITECTEN verzorgde naast het ontwerp en de technische uitwerking ook de volledige bestemmingsplanwijziging.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Drechtland Vastgoed B.V.

Programma

Uitbreiding: 445 m² BVO - Transformatie kantoorgebouw naar woongebouw met 38 huurappartementen/studio’s variërend van 22 m² tot 61 m² GBO.

Team

  • Tafelman Bouwbedrijf - Bouwkundig aannemer
  • Bouwadviesbureau Van der Ven - Constructeur
  • DPA Cauberg-Huygen - Adviseur installaties
  • BOOT organiserend ingenieursburo B.V. - Adviseur geluid

Locatie

Van Boecopkade 118 2518 LD Den Haag

Status

Opgeleverd (2019)

Categorie

,
Alle projecten

Gerelateerde projecten

Stadskantoor De Doelen, Ede ,
SSK4a Vredekwartier, Ede
KHH, Veenendaal ,
Vinkelaan, Wassenaar
AAARCHITECTEN | © 2020