Bestaande wagenloods als vertrekpunt ontwerp

Deze energieneutrale villa voor een particuliere opdrachtgever op de grens van Arnhem en Huissen, is gesitueerd aan het einde van een woonstraatje naast een bestaande boerderij. Het perceel is aan west- en zuidzijde omzoomd door bos. Aan de oostzijde opent het perceel zich op de uitloper van Immerloo Park en het Zeegbos. Als inspiratie diende de eenvoudige, asymmetrische hoofdvorm van de bestaande wagenloods op het perceel. Om het uitzicht en de privacy van de bestaande boerderij én de nieuwe villa te garanderen, is in overleg met de gemeente het bouwvlak verplaatst naar de uiterste noordwesthoek van het perceel. De nieuwe woning is parallel aan de boerderij gepositioneerd en voegt zich naar de functionele opzet die kenmerkend is voor agrarische bebouwing.

Twee bouwlagen verbonden met de tuin

Onze opdrachtgever wenste een uitgebreid woon- en werkprogramma. Het volledige woonprogramma is op de opgetilde begane grond gerealiseerd, zodat maximaal van het uitzicht kan worden genoten. Om ook het forse werkprogramma en een gastenkamer met badkamer te kunnen realiseren binnen het toegestane volume, is een souterrain gecreëerd. Om daglicht te creëren in het souterrain is een deel van de tuin uitgegraven en voorzien van een talud en trap die het werkgedeelte en de gastenkamer rechtstreeks toegang geeft tot de tuin.

Gesloten versus open

Duurzaamheid als expressie
De asymmetrisch doorsnede van de bestaande schuur moesten worden gerespecteerd. Om die reden is de hoge zijde aan de zon- en uitzichtzijde gelegen en de lage zijde aan de noordzijde, grenzend aan het perceel van de boerderij. De gesloten noord- en westzijde van de woning bestaat uit met demontabele natuurleien beklede gevels. In contrast met deze gesloten west-en noordzijde is de oost- en zuidzijde maximaal open. De gevels laten maximaal zonlicht binnen in de wintermaanden. Het grote overstek in combinatie met de verschuifbare louvres weert echter de hoogstaande zomerzon, zodat opwarming wordt voorkomen. Alle ruimtes hebben toegang tot het terras en de veranda. Binnen de strakke bebouwingsenvelop is ondanks het forse woonprogramma gezocht naar een maximale ruimtelijkheid.

De houtskeletbouw gevels en het dak van deze villa hebben een Rc-waarde van 10,0m2 K/W, veel meer dan het Bouwbesluit voorschrijft. Verwarmen en koelen van de woning gebeurt met een warmtepomp met bodembron. De duurzame uitstraling van deze villa komt verder tot uitdrukking in het vegetatiedak en de volledig met zonnepanelen belegde zuidzijde van het dak. Een route door het huis verbindt alle ruimten in zowel het souterrain als de begane grond en mondt uit in de hoge woonkamer. Kern van het woongedeelte is de buitenhaard, grenzend aan het grote overdekte terras.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Particulier

Programma

Woonhuis met werkruimten.

Team

Locatie

Mooieweg 220 6836 AM Arnhem

Status

In uitvoering

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Torensteepolder, Numansdorp
Zonnehof, Duivendrecht
LOOS, Den Haag
Uitbreiding woning, Arnhem
AAARCHITECTEN | © 2020