Eenvoud schuur als inspiratie

Dit woonhuis voor een particuliere opdrachtgever in Heiloo staat aan het einde van een woonstraat met vrijstaande woningen. Het perceel is aan één zijde begrensd door een vrijstaand huis en aan de andere kant omringd door een waterloop en brede groenstrook. Als inspiratie diende de eenvoudige, asymmetrische hoofdvorm van een schuur in de omgeving van Troyes, in de Franse Bourgogne.

Daglicht tot in souterrain

Onze opdrachtgever wenste een uitgebreid woon- en wellnessprogramma. Het volledige woonprogramma is op de begane grond en een insteekverdieping gerealiseerd. Om ook het forse wellnessprogramma en een gastenkamer met badkamer te kunnen realiseren binnen het toegestane volume is ook een souterrain toegevoegd. Om daglicht te creëren in dit souterrain is een deel van de tuin uitgegraven en voorzien van een talud en trap die dit deel van de villa rechtstreeks toegang geeft tot de tuin.

Kern als organiserend element
Boven het zitgedeelte en de keuken op de begane grond is een zwevende insteekverdieping aangebracht die ruimte biedt aan twee werkplekken en een tweede logeerkamer en badkamer. Vanaf de eerste verdieping ervaart men optimaal de maat en grandeur van de villa. Kern van het huis is de haard en schoorsteen die gecombineerd met de trap een element vormt waaromheen de ruimtes zich groeperen.

Maximale ruimtelijkheid binnen bescheiden volume

Het aan de straatzijde gesloten en bescheiden volume opent zich aan de achterzijde maximaal op de tuin door de volledig met driedubbel glas beglaasde metalen pui. De met verduurzaamde houten latten beklede voor- en zijgevels geven het huis een vriendelijke en warme uitstraling. Binnen de strakke bebouwingsenvelop is ondanks het forse woonprogramma gezocht naar een maximale ruimtelijkheid. Het woonhuis werd in 2016 genomineerd voor de publieksprijs van het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Particulier

Programma

Woonhuis met wellnessruimte

Team

Locatie

De Spanring 2 1852 BH Heiloo

Status

Opgeleverd (2013)

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Pont Neuf, Purmerend
LOOS, Den Haag
Weidevenne, Purmerend
SSK4a Vredekwartier, Ede
AAARCHITECTEN | © 2020