Ruimte voor ruimte

Het bezit in Wassenaar van onze opdrachtgever, Stichting Twickel, is ca. 200 hectare groot en stamt van de familie Van Wassenaer Obdam. Samen met de aangrenzende landgoederen Duivenvoorde en De Horsten vormt dit bezit een essentiële groene long tussen Den Haag, Wassenaar, Leiden en Voorschoten. Door sloop van bestaande opstallen en een plantenkas op dit landgoed ontstaat ruimte voor de bouw van een villa van ca. 300m2 en 40 m2 bijgebouw. Het perceel is gelegen op de grens van een bestaand woonbuurtje ten oosten van Wassenaar met het open landschap.

Schuur als archetype

De specifieke ligging van het perceel op het grensvlak van Wassenaar met het open weidelandschap vroeg om een bijzondere oplossing. De riante woning vormt een moderne vertaling van het archetype van een schuur. Het volledige woonprogramma is ondergebracht onder één langgerekte kap. Deze doorlopende kap geeft de woning een eigentijdse en landelijke uitstraling. Het archetype schuur vertaalt zich in ambachtelijk materiaalgebruik en eenvoud en helderheid in detaillering. Het dak wat als een abstract vlak is uitgewerkt wordt gedragen door gelamineerde Lariks spanten, die zowel buiten als binnen de woning zichtbaar zijn gemaakt. Het scherp gedetailleerde zinken roevendak is zo dun mogelijk gehouden. Het riante overstek van het dak versterkt dit effect. Het met zwarte gebeitste Douglas planken beklede woonhuis refereert aan de zwart gebeitste opstallen in het agrarisch gebied. De noordzijde van het huis is relatief gesloten. De ruime ouderslaapkamer met kleedruimte en badkamer ligt samen met de L-vormige woonkamer, keuken en eetkamer aan de zuidoostkant van de woning en openen zich maximaal op het landschap. Een groot overdekt terras aan de tuinzijde met binnen – en buitenhaard completeert het landelijk wonen.

Wonen onder de kap

De doorlopende kap vormt tevens een ruime carport voor twee auto’s en een overdekte route naar de transparante entreehal. Vanuit de carport is de opslagruimte bereikbaar. In deze berging is ruimte voor een optionele werkkamer met separate entree. Zowel in de entreehal, als in de L-vormige woonkamer en het aan de eetkamer grenzende overdekte terras, is het wonen onder de kap voelbaar gemaakt, doordat de verdiepingsvloer is weggelaten. De binnenzijde van de volledig uit hout geconstrueerde woning zijn transparant gebeitst. Zwart gebeitste schuifluiken en weggedetailleerde kozijnen versterken deze moderne schuurwoning.

Om overlast in de aangrenzende wijk te beperken en stikstof te reduceren zal de woning compleet in de fabriek worden geprefabriceerd en in recordtijd op de bouwlocatie worden gemonteerd. Het hout benodigd voor de draagconstructie en houtskeletbouw gevels komt van Nederlandse bodem uit duurzaam beheerde bossen van Landgoed Twickel en zal worden gedroogd en gezaagd in de Houtzagerij van Twickel in Delden.

Lees verder

Opdrachtgever

  • Stichting Twickel

Programma

Vrijstaande woning.

Locatie

Vinkelaan 20A 2245 AJ Wassenaar

Status

In uitvoering

Categorie

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Woning, Winterberg
The Y, Den Haag
Pont Neuf, Purmerend
Appartementen, Bennekom
AAARCHITECTEN | © 2020