Zorgvuldig ingepast programma

Het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute, voorheen Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS), zocht naar uitbreiding en wilde zich als instituut duidelijker profileren op De Uithof in Utrecht. De uitbreiding, ingeklemd tussen een transformatorstation en het bestaande Hubrecht Instituut, diende zorgvuldig te worden ingepast en aan de strakke richtlijnen van de Universiteit Utrecht en campus De Uithof te voldoen. Naast het complexe programma van kantoren, laboratoria, stikstofopslag en ondersteunende ruimten diende ook de bestaande bibliotheek in de nieuwbouw te worden opgenomen. De bijzondere opgave werd door AAARCHITECTEN in een prijsvraagronde verworven.

 

Uitbreiding als zelfstandig object

Het ontwerp bestaat uit een zorgvuldig ontworpen en sterk verzelfstandigd object, wat met een nieuw glazen volume verbonden is met het bestaande Hubrecht Instituut, maar ook op afstand blijft. Om de nieuwe uitbreiding van het Westerdijk Institute is een huid gespannen van geperforeerde witte aluminium panelen. Deze voile geeft het gebouw een interessante gelaagdheid en is daarmee mystiek passend bij de bijzondere functie van het gebouw. De huid is niet alleen esthetisch maar biedt ook bescherming en beveiliging.

Subtiele koppeling nieuw versus bestaand


Naast de verzelfstandiging van het volume is het ontwerp op subtiele wijze in maat en schaal gekoppeld aan het bestaande Hubrecht gebouw. De duidelijk zichtbare ‘plint‘, horizontale raamstroken en dakrand zijn in de nieuwbouw zichtbaar gemaakt door deze in hoogte exact te laten aansluiten op het bestaande gebouw. De begane grond met daarin de labruimten en stikstopslag oogt gesloten, maar kan met verticaal te openen panelen automatisch worden geopend. Door de huid ter plaatse van de raamstrook op de verdieping over de volle omtrek van het gebouw ‘te knippen’ en ‘op te tillen’, zijn de technische installaties aan het zicht onttrokken. De opgetilde voile vormt tevens de valbeveiliging tijdens het plegen van onderhoud. Tijdens het ontwerpproces is het nieuwe logo van het Westerdijk Institute in de geperforeerde huid geïntegreerd.

 

Programma

1.172 m² BVO
Uitbreiding laboratoriumgebouw met een biofysisch lab, een tweetal BSL-2 labs en een BSL-3 lab, een Cryo-vriezerruimte ten behoeve van de schimmelcollectie, een koelcel, ruimten technische dienst, apparatenkamers, koudekamer, kantoren, overlegplekken en ondersteunende ruimte. BSL-3 is het op één na hoogste veiligheidsniveau, waarbij hoge eisen werden gesteld aan onder andere de luchthuishouding, luchtdichtheid, inrichting en afwerking van de ruimte.

Alle projecten

Gerelateerde projecten

Fiftysix, Joure
Thorax Erasmus MC, Rotterdam ,
Zuidpoort, Delft ,
Fruitpark Hotel, Ochten
AAARCHITECTEN | © 2020